-----------------------------------
stelaru
19 Aug 2006 11:12


-----------------------------------
Adevarul este ca sunt mult prea la inceput ca sa-mi permit sa -mi fac singur kituri din montura+tub.  De-asta intrebarile mele sunt de fapt legate de -sa zicem -kituri montura + tub + goto (ma rog...).

Stiu ca sunt enervant cu colimarea aia, dar oricit ar fi de simpla, la newtoniene -din cate stiu si sa fiu corectat daca gresesc- ea se face la  practic la fiecare observatie (deplasare, in cazul meu). Este o problema in plus si totushi un timp consumat (10 min/deplasare x -sa zicem -25 de deplasara (adica 1/2 din WE anulae= 250 minute + sa zicem aceeasi rata de observare de pe bloc  :lol: =250 minute; Total 500 minute, adica aproape 10 ore). La asta se adauga piesele in miscare ale aparatului - uzura. Plus preocuparea mea....

La partea de montura, sigur ca o ecuatoriala ar fi fost excelenta (fusese de altfel prima mea idee). Dar e clar ca e grea la perfomangte acceptabile. Daca ea e grea, atunci shi trepiedul e greu.

La partea de electronica/goto nu vreau sa renubnt, pentru ca ea ma va invata ce si cum cu observatiile astronomice....

Nici la apertura nu vreau sa exagerez, pentru ca diferentele sunt totushi mici -chiar si in cazul fotografiilor.

Cineva imi spunea pe ac forum (parca dragon -scuze daca gresesc) un lucru foarte intelelept: sa nu astept sa vad prin nici un telescop de amatori ceea ce vad in pozele de la NASA (interpretare mea libera a postului respectiv....).

Sub 5" insa limitarile sunt mari (din cauza depdendentei cantitatii de liumina de patratul rqzei -daca am priceput eu bione principiul- progresia razelor e aritmertica, in timp ce cant de lumina e geometrica.

Adica , pe scurt spus-  fiabilitatea si greutatea redusa sunt in cazul meu preponderente fata de apertura si convenienta in urmarire (ce mi-ar fi dat o montura ecuatoriala).

Am revenit cu ac precizari, pentru ca am observat ca e important sa stii ce insemana pentru fiecare individ in parte un astfel de instrument - explicatiile pe larg mi se pare ca sunt o conditie pentru a obtine sfaturi foarte bune.