-----------------------------------
Boris
20 Dec 2009 20:14


-----------------------------------
1
sa inteleg ca pentru un buget de 2500 ar merge pe un newton de 200 mm pe montura EQ 5 cu GOTO, asta ar fi sa zicem calea de mijloc intre optica buna si ieftina la de la dobson si pretul mare a unui catadioptric maksutov? Inca o intrebare daca imi permiti, care are fi diferenta dintre maksutovul de 150 mm si newton-ul de 200 mm, inteleg ca o oglinda mai mare capteaza mai multa lumina, dar primul ziceai ca are un contrast mai bun, cum pot compara aceste doua caracteristici, adica merita sa renunt la contrast pentru o oglinda mai mare, sau e mai bine sa merg pe varinata cu contrast mai bun si sa reduc din marimea oglinzii (adica, spre exemplu, prin care telescop s-ar vedea mai bine o galaxie)? 

2

daca to te-am prins poate imi mai dai o mana de ajutor, e o intrebare pe care am pus-o si in alt topic dar deocamdata nu am primit un raspuns -
am primit o luneta skywatcher si cu ea am primit is un set de lentile:
intrebarea mea este ce fac cu lentilel care le-am primit, pe care le folosesc sa ma uit la stele, care sunt pentru luna sau planete si care pentru observari terestre.
in pachet am primit:
- diagonal mirror 90 grade
- diagonal prism 45 grade
- barlow lens 2x
- super 3,6 mm (este un ocular cred)
- super 20 mm (si asta cred ca este tot un ocular)
deci cum le combin ca sa vad cel mai bine ceea ce vreau sa vad si ce se poate vedea cu ele.