-----------------------------------
HoO_Germany
19 Aug 2006 12:28


-----------------------------------
cu colimarea aia

de multe ori se exagereaza "problema" de colimat. Nici un Newton nu trebue sa fie colimat dupa fiecare "plimbare" si nici Mak sau SC nu trebuesc fie colimate, DACA au mecanica buna facuta. Sigur ca se intimpla vreo data ca se loveste instrumentul sau cade jos, atunci POATE ar trebuii justat, dar asta nu se intimpla fiecare zi.

La partea de electronica/goto nu vreau sa renunt, pentru ca ea ma va invata ce si cum cu observatiile astronomice....
La partea asta nu-ti ramine nici o alta posibilitate a cumpara o montura GOTO ori alt-azimut sau paralactic. Si una si alta trebue sa o cari. Si una si alta cintareste ceva, singurele diferentii intre aceste monturi tip la cintarire este ca aia paralactica TREBUE sa ai contragreutati, si aia alt/azimut nu.
Pentru folos in viitor o sa vezi ca daca o sa cumperi una alt/az o sa plangi, cind est mai "desvoltat" astronomic si vrei sa faci poze.

Adica , pe scurt spus- fiabilitatea si greutatea redusa sunt in cazul meu preponderente fata de apertura si convenienta in urmarire (ce mi-ar fi dat o montura ecuatoriala). 

Undeva trebue sa faci sacrifici. Eu am avut aici o montura Celestron GT pe care am incercat-o cu un Mak Synta 102, care a lucrat foarte bine. Am pus si un Mak LOMO Astele 133,5 unde deja montura incepea sa "strige".

Asa ca la o montura alt/az trebue sa fii atent sa nu pui un instrument prea greu pe ea, atunci numai ai aceste rezolve care le astepti.

Mai ramane de zis, ca aceasta montura Celestron GT este foarte zgomotaroaza, nu cumva cind lucrezi cu ea pe balcon, sa-ti vina vecinii sa te roage sa terrmini galagia  8)