-----------------------------------
alexconu
19 Aug 2006 14:54


-----------------------------------
Faci prea mult caz de colimarea aia. Chiar nu e asa problematica precum pare. Nu trebuie sa colimzi un Newton la fiecare iesire. Evident, daca e bine construit. 
Zici tu ca goto o sa te invete care-i treaba cu observatiile astronomice... Eu zic ca e tocmai invers. Pentru un incepator goto ar fi de evitat. De ce zic asta.. unde mai e farmecul observatiilor daca nu stai sa-ti cauti obiectul pe care vrei sa-l vezi. Asa inveti cerul cel mai bine.. cautand tu singurel obiectele. Ca daca apasam 2 butoane si gata nu mai stim ce-i aia star-hopping, ce inseamna sa identifici stea cu stea dupa o harta.. 
Sincer sa fiu, eu nu mi-as dori un instrument goto pentru observatii generale. Pentru ca m-as simti ca la televizor. Un goto este intr-adevar util daca ai un program de observatii in care vrei sa urmaresti mai multe obiecte de acelasi fel, daca urmaresti sa faci observatii in mod stiintific, sa zic asa. De exemplu daca observi stele variabile sau stele duble. Vei avea un randament mult mai mare folosind o montura cu goto pentru ca nu mai trebuie sa stai mereu sa cauti obiectul (care in cazul stelelor variabile poate fi destul de dificil).
Pentru observatii deep-sky in schimb, asta e cea mai mare placere: gasirea obiectului.. si ai sa vezi ca daca gasesti un obiect singurel de cateva ori o sa ai impresia ca ai stiut de cand esti ca el se afla acolo. 
In fine.. poate sa fie si o chestie de alegere personala.