-----------------------------------
Mircea Pteancu
22 Dec 2009 01:55


-----------------------------------
Ieri,Duminica 20 Decembrie,in jurul orei 22:00 TLR,am testat binoclul Baigish 10x50mm in conditii noi.Nu stiu ce temperatura o fi fost,dar a fost foarte negativa.Azi,Luni,la ora 11:00,dupa ce Soarele a batut vreo doua ore si tot erau inca -14 grade Celsius.
Revenind la observatia de Duminca seara,cerul a fost noros,doar partea de Est a cerului s-a mai eliberat de nori;la zenit se vedeau stele de pana la magnitudinea 4 VOL.Nu ma indoiesc ca si in zonele care s-au deschis putin,au ramas straturi subtiri de nori.Ca obiecte,dupa un post astronomic foarte lung,am reusit sa vad M42,Pleiadele,Hyadele,roiul dublu hi si has Persei.Nu am reusit sa vad nici una din roiurile din Auriga sau Stupul din Rac.Am admirat nitel Betelgeus din Orion (George Gamow povesteste despre un ostas care credea ca steaua se numeste ''Gasca de lupta''/''Batlegoose'' :lol: ),Sirius ,Castor si Pollux.Apoi tremuratul a devenit cronic asa ca am intrat in casa.
Si atunci a avut loc testul proriu-zis:de indata ce am intrat la caldura,binoclul s-a aburit.Insa numai in exterior,nici inainte si nici dupa uscarea exteriorului  nu am vazut semne de aburire in interior.Stim ca binoclurile cu Center Focus, de slaba calitate mecanica, au aceasta tendinta.Ceea ce nu este cazul binoclului pentru care am deschis acest topic.Mircea