-----------------------------------
cluci
22 Dec 2009 17:33


-----------------------------------
Salut Catalin,

Excelenta initiativa ta. Cred ca multi se apuca de foto si vad doar varful aisbergului :) . In primul rand as avea o completare..ai uitat sa mentionezi fotografia planetara unde lucrurile sunt ceva mai putin pretentioase si implicit costurile ceva mai mici. In cazul respectiv e necesar un telescop cu o calitate optica buna , o montura - de preferat care sa stie tracking desi nu e obligatoriu dar te scuteste de multa bataie de cap si nervi (poate fi chiar si altaz), un webcam sau o camera echivalenta , barlow-uri, adaptoare.
La montura pretentiile nu sunt atat de mari.. expunerile sunt f scurte deci chiar daca trackingul nu e precis nu e nici o problema.. alinierea exacta a frameurilor o rezolva softul dupa aia. In schimb e recomandat un diametru ceva mai maricel la telescop. Exista chiar si curajosi care fac poze planetare bunicele fara motorizare sau chiar cu dobson-uri... 
Eu am inceput cu
- telescop SCT 150mm pe montura AltAz motorizata (~1200 E)
- camera neximage (~120 E )
- 2 barlowuri (~50 EUR)
- laptop 
Ulterior am mai adaugat/schimbat accesorii dar setup-ul principal e tot cam acolo.
De subliniat inca odata ca fac doar foto planetara si ceva astrometrie pe stele duble cu acest setup. Orice alt tip de astrofoto care implica expuneri lungi e exclus cu un astfel de setup.

Luci