-----------------------------------
Catalin Paduraru
22 Dec 2009 21:41


-----------------------------------
Valy tu ai oarecum dreptate in ce zici, dar cu ce rezultate? 
Eu am facut o evaluare pentru un setup cu ajutorul caruia sa faci poze bune (cu care sa mergi linistit la concursuri de astrofoto), nu teste si nici sa inveti sa faci poze.
Normal ca se poate merge si mai jos cu bugetul dar cu ce sacrificii? Pozele pe film sunt bune doar la meteori sau sa inveti. Chiar si cel mai slab DSLR este mai bun ca unul pe film. Un eq5 este bun dar pana la ce focala? Si asa mai departe.
Eu nu am auzit pe nimeni ca ar vrea sa inceapa sa faca poze cu un obiectiv foto, sau cel mult un teleobiectiv de 200-300mm. Majoritatea vor de la 1000mm in sus, deci un eq5 trebuie reglat/modificat suplimentar pentru asta, iar de ghidaj manual nu cred ca se pune problema.
Normal ca fiecare tip de astrofoto (wide, normala, tele, etc) implica un setup anume. Eu am facut un calcul pentru astrofoto normala, cu focala pana in 1500mm si cu rezultate bune.
Un setup recomandat de tine merge daca nu tragi cu obiective mai mare de 300-400mm focala si in consecinta nu o sa ai nevoie scule asa de scumpe. Probabil un astfel de setup o sa coste in jur de 800-1000 euro (depinde foarte mult de calitatea obiectivului => calitatea pozelor).
Tipul/numele instrumentelor nu conteaza, ideea este ca orice instrument aflat aproape de pretul dat de mine este unul acceptabil pentru asa ceva.
O sa mai spun inca odata sa nu fiu inteles gresit, eu am facut o evaluare a unui setup cu care sa faci poze adevarate si care sa nu iti dea batai de cap. 
Numai bine!