-----------------------------------
horatius
19 Aug 2006 16:59


-----------------------------------
Da, o sa incerc sa ma chinui singur cu gasirea obiectelor.

Daca vrei sa te chinui singur cu gasirea obiectelor nu ai nevoie de goto.

Problema e cum ma verific daca am facut bine ce-am facut? De-aia mi se pare buna goto. Nu ca sa stau ca la televizot si s-o pun pe ea sa gaseasca ce vreau eu. Aici ai perfecta dreptate ca ar fi o prostie. 

Te poti verifica folosind un atlas stelar fie pe hartie, fie in forma electronica (planetariu, sunt multe programe gratuite foarte bune).

In afara de astrofoto, since nu stiu ce mai pierd la azimutala vs. ecuatoriala. Adica- chiar nu stiu. Mi se pare ca voi castiga in sensul ca pot face foto terestere si cu o dimensiune de 5", unghiul poate imi va permite shi ceva foto terestre interesante. Poate. Nu stiu, shi nici refereinte n-am gasit. 

Daca vrei astrofoto ai nevoie de o montura ecuatoriala motorizata pe ambele axe. Daca nu mai vrei goto, atunci poti lua o montura EQ3-2 si un set de motoare pe axele RA si DEC, iar aceasta montura e suficient de solida pentru un Mak de 5".

Unghiul vizual aparent al unui Mak sau SCT este mic, sub un grad. Va fi mai greu sa te orientezi cu el pe bolta cereasca datorita acestui camp vizual mic.

Orice telescop poate fi folosit pentru fotografie terestra. Din acest motiv eu iti sugerez sa te concentrezi asupra astronomiei.

Meade ala de 90 montat pe etx pare sa fie OK si pentru foto terestra. Asha o fi?

Iti mai scriu o data ce am scris mai sus: Cumpara cel mai mare instrument pe care ti-l permiti si care intra in criteriile tale de portabilitate, goto si tot ce mai vrei.

Sfatul meu: pentru tine ar merge un Mak de 5" sau un SCT de 6" pe o montura AltAz cu GOTO sau ecuatoriala doar cu motoare de urmarire.

Eu in situatia ta, un instrument portabil, as lua:
- un Mak de 5" sau 6" de la Synta pe EQ3-2, respectiv EQ5 daca nu te intereseaza GOTO sau pe un ASGT, LXD75 sau HEQ5 pentru GOTO (montura HEQ5 are in jur de 22kg, deci nu va fi asa portabila).
- un SCT de 6" de la Celestron pe montura Nextar sau pe o montura ecuatoriala ASGT.

Si inca ceva: nu uita sa mai opresti vreo 100-200 euro pentru accesorii: Barlow 2X, cateva oculare, eventual o oglinda diagonala mai buna, niste filtre poate.

Si cu asta eu ma opresc din sfaturi. Consider ca ai primit, cel putin din partea mea, cele mai bune sfaturi in conditiile propuse de tine. Tot ce iti ramane sa faci e sa te decizi si sa pui o comanda la unul din magazinele din Romania sau din alte tari.