-----------------------------------
Catalin Paduraru
24 Dec 2009 22:47


-----------------------------------
so999: eu doar ti-am dat un exemplu de luneta buna pentru ghidaj. Eu momentan folosesc o luneta de 70mm F/10 impreuna cu un reductor de focala ~0.5X care mi-o aduce la un 350-400mm ~F/5.
Luneta ta este buna pentru astrofoto (si eu am una la fel) dar ca sa o faci ideala iti mai trebuie si un corector de camp ca sa nu ai stelele alungite pe margine.
Din cate stiu/auzit nu sunt bune adaptoarele alea. Nu le-am testat. Iti trebuie mufa directa din PC.
In mod normal este asa: camera web/CCD detecteaza ca s-a miscat steaua, trimite un semnal la calculator (program) iar programul trimite comenzile la montura din portul paralel in portul ST4. 
Zi-mi exact ce vrei sa stii din setup-ul meu foto fiindca este mult de scris si poate nu te intereseaza tot.

Dan: portul paralel se foloseste destul de mult in astronomie fiindca prin el poti sa iti conectezi diverse camere/dispozitive utile. Un exemplu este o camera web, un relay box cu ajutorul careia poti sa iti controlezi montura daca nu are port ST4, etc. 
Ce zici tu este altceva, nu este ce vroiam sa zic eu. Sunt doua chestii total diferite.