-----------------------------------
Sorin Sfartz
25 Dec 2009 23:44


-----------------------------------
Am inceput si eu sa experimentez slefuirea unei oglinzi, astfel ca sunt preocupat de metodele de verificare a calitatii optice. Totusi, in acest moment, nu intentionez sa fac multe oglinzi (poate ca mai sunt si altii in aceasta situatie), astfel ca metodele gen interferometrie nu imi sunt accesibile. Deci singura optiune pentru un amator si un neofit, mai putin perseverent, cum sunt eu - este un aparat Foucault.

Am niste nelamuriri iscate de acest topic (si nu numai  :D ): 
Ce precizie concreta se poate totusi obtine in evaluarea cu un aparat Foucault a unei oglinzi parabolice nu foarte rapide, sa zicem F/7.
Din cate am priceput eu pana acum, se aproximeaza paraboloidul cu cateva zone sferice si se cauta centrul de curbura a acestor zone inelare (urmarind, la figurizare, ca centrele astea sa se incadreze in anumite intervale, pt ca suprafata oglinzii sa urmaresca astfel, oarecum o suprafata parabolica). Daca sunt zone care se abat mult de la suprafata parabolica, ele genereaza aberatii de sfericitate? Am inteles bine?
Si in cazul in care am inteles bine, daca exprimam abaterea fata de suprafata parabolica in fractiuni de lambda, la ce precizie a oglinzii aberatia de sfericitate devine vizibila (lambda/? in termeni PV). 
Am vazut ca exista si o metoda "Everest pin stick" sau cu o masca Everest. Nu e ceva mai precisa aceasta metoda, decat aceea cu ecranul Couder?
Daca se imparte suprafata oglinzii in mai multe zone, precizia nu poate fi mai mare? Sau  mai bine zis: care ar fi un numar minim de zone care sa asigure obtinerea unei precizii decente?

V-as mai ruga sa imi explicati ce sunt testele astea (sau sa imi sugerati niste referinte): "simulare pe stea" , "Foucault si Ronchi sinetizate", "testul Foucault pe steaua artificiala". Am mai citit eu unele lucruri dar ma cam incurc in terminologii si as aprecia orice ajutor.