-----------------------------------
VictorC
27 Dec 2009 00:46

Iesire in teren
-----------------------------------
Concluzii dupa prima iesire in teren cu soata si echipamentul (desi conditiile meteo nu au fost tocmai ideale si nici locul ales foarte prietenos):

- Montura - stabilitatea este zic eu satisfacatoare. Pusa pe asfalt miscarile normale a 3 oameni in jurul setup-ului nu dau vibratii sesizabile. Pe zapada cu pamantul umed dedesubt povestea este alta, desi nu pot sa spun ca vibratiile sunt persistente.

- Montura - aliniere. Aliniat dupa Rigel si Capella. Nu am putut sa verific orizontalitatea terenului/monturii si banuiesc ca de aici si neconcordantele pentru localizarea cu precizie a obiectelor care erau mai departate de reperele alinierii. De ex orientarea catre Capella dupa ce am centrat pe Rigel nu a fost foarte precisa. Dupa centrarea pe Capella M42, M45 au fost gasite in finder, dar sunt destul de aproape de reperele luate pt aliniere. M31 in schimb nu am vazut-o in finder, dar pot spune ca prea departe nu cred ca era (orientarea lunetei era spre Andromeda).

- Montura - tracking. Mi s-a parut foarte util, desi probabil calitatea lui in caz de astro foto depinde si el mult orizontalitatea si alinierea monturii. Oricum un subiect luat la intamplare l-a tinut in campul vizual pana ne-am plictisit si am schimbat.

- Luneta - nu pot decat sa spun ca suntem super incantati. Dupa cum am spus am ochit Pleiadele, nebuloasa din Orion, dar si (inevitabil) Luna, Jupiter. Am impins-o cat am putut de departe ca marire (barlow 2.5 + ocular 7mm). Detalii foarte clare pe Luna, la Jupiter insa parea ca nu reuseste sa focalizeze. Pt Jupiter, optimul a fost blw 2.5 + oc. 10mm. La deep-sky am preferat doar oc. 20mm si deja ma gandesc la cel putin inca unul cu o distanta focala ceva mai mare.

All-in-all, face toti banii. Parerea mea de incepator.

Cer senin!