-----------------------------------
valy
29 Dec 2009 22:07


-----------------------------------
La intrebarea MAK sau SC, raspunsul e simplu: NEWT :lol: Intrebarile confuze sunt generate de mai multe cauze. In acest caz este vorba de incompatibilitate intre cunostinte si resurse (financiare) :) Am mai spus asta pe undeva pe aici (citand, evident): nu exista cale regala in stiinta. Cu alte cuvinte, oricat de multi bani ai avea, daca vrei sa stii trebuie sa parcurgi etape. Pe rand. Toate :D
Pai nu se zvonea ca newt-ul e de porc? Asa aratau niste simulari (zoth stiee  :lol: ).
Deci, am deja un niut de 200/1000, am si ED de 80/600, dar cu nici unul nu se obtin detalii planetare, chiar si cu barlow.
Si ma gandeam la ceva peste 2000mm. Dece 2000? Pentru ca cu niut-ul de 1000 daca ii pun un barlow obtin 2000...deci ma gandeam la ceva mai mult. M-a atras Mak-ul prin focala si dupa aia prin pret, greutate, prin reclama gen "contrast bun si numai stiu ce, ce exceeds any SC". Gasisem un review pe CN si zicea ca e ok pe vizual, ceva obiectii la mecanica insa, dar mai mult n-am sapat. In plus un SC/MAk are avantajul greutatii/dimensiunii reduse fata de niut de focala similara.

Voi ce variante vedeti pentru observatii/foto planetare?