-----------------------------------
valy
30 Dec 2009 20:40


-----------------------------------
Uau, iar se incing lumea?
Sa o luam pe rand.

Ce fel de detalii planetare iti doresti sa obtii ?
Cutez: http://www.damianpeach.com?? Stiu ca unele sunt si cu 14" dar parca si cu 9".

Doru, cel mai bun accesoriu o fi vremea dar cand e tocmai buna de privit si nu ai prin ce...parca totusi ar fi bun si un instrument, ca e pacat.

Horatius, cel la care ma gandeam e SC de 11" (280mm) deci la fix. La fel ca si comentariul meu de mai sus legat de seing: degeaba prinzi 4-5 zile pe an daca nu ai instrument de vazut detaliile.

Dragos.n sunt constient de faza cu montura. EQ5 tine si SC-ul care cica ar avea 12 kile dar nu-mi dau seama cum se descurca cu el in carca (tine=nu pica). Am sa verific cu newtonul+luneta care tot vreo 12kg ar avea in total.

Iar legat de ultimele doua posturi ale lui Laurentiu si zoth, nu inteleg mai nimic, o fi de la excesul de tuica fiarta. Oricum nu-mi fac iluzii si nu iau decizii de viata si de moarte din citirea parerilor diversilor colegi forumisti sau pe baza altor informatii de pe Internet. Deci fiecare scrie ce vrea, fiecare citeste ce vrea si intelege ce poate.

Zoth pana la urma fiecare face ce comparatii vrea, n-as fi surprins sa vad pe vreunul alegand un telescop dupa culoare (WO rosu ferrari  :P ). Cum si daca vrea focala lunga sa le compare doar dupa asta...daca asta e criteriul lui esential. Altii ar alege in functie de greutate, lungimea tubului, diametrul tubului. Sa inteleg ca putini aleg in functie de diametrul opticii?

Pana la urma eu nu m-as crampona in nici un astfel de parametru: la final conteaza imaginea indiferent cum e obtinuta. Chiar daca asta e prin oglinda de 14" sau APO de 6", rezultatul conteaza. Probabil la fel de important este totusi si ergonomia...iar cand iei si asta in calcul se strica jucaria. Sa nu mai zic de pret, care rastoarna totul cu 360'.

Spor.