-----------------------------------
Laurentiu
31 Dec 2009 17:00


-----------------------------------
Laurentiu, e trist daca numai atat ai inteles din controversele care s-au perindat pe aici in legatura cu subiectul atins de tine.
Si daca tu, un avansat in ale astronomiei ai inteles atat ma intreb cat or fi inteles altii ...

In cazul in care ai pus aceasta intrebare in mod serios poate realizezi macar acum avertismentul pe care ti l-am semnalat mai demult in legatura cu raportarea/compararea instrumentelor dupa pret si nu dupa apertura asa cum ar fi normal.
Daca insa ai pus aceasta intrebare intr-un mod mai rautacios/defaimator  (asa cum il percepe nasul meu) atunci sa stii ca nu poti convinge cu argumentatia lui Horatius decat cel mult pe incepatorii neavizati despre suprematia absoluta a oglinzilor.
Stiu ca Horatius a privit si prin apocromate mai mari, poate iti povesteste el despre o comparatie reala dintre doua instrumente de apertura egala sau apropiata.

Oricum in asemenea atmosfera de discutii constat ca nu mai are rost sa ma implic, este jalnic si mie nu-mi place.

Nu a fost vorba despre vreo rautate (nicidecum !). Intrebarea trebuie interpretata ad literam si ii era adresata lui Horatius tocmai in ideea ca el a avut ocazia sa testeze varii instrumente.

Una peste alta, personal am ajuns la concluzia ca exista instrumente si... instrumente asa cum exista diferite arme pentru diferite aplicatii tactice pe campul de batalie. O racheta antitanc nu este prea utila atunci cand vrei sa elimini un pluton de infanterie dar un aruncator de grenade/mortier da.

La fel nu putem compara un pistol mitraliera destinat luptei de aproape cu arma cu luneta de mare precizie destinata eliminarii de la mare distanta a inamicului.

Cred ca daca punem problema asa vom multumi pe toata lumea. 

Astfel, un mic refractor poate fi un instrument care sa dea imagini superbe la campuri largi. Un reflector mare, daca este de calitate si cand seeing-ul permite, va face o treaba excelenta la puteri mari pentru observatii ale detaliilor planetare, stele duble "stranse" samd.

Insa este la fel de adevarat ca un instrument de mici dimensiuni este mult mai portabil decat un leviathan de 30-50 cm diametru, fie el reflector sau refractor (desi eu unul nu stiu vreun refractor de asemenea dimensiuni accesibil amatorilor). Iar la capitolul portabilitate refractoarele mici sunt castigatoare.

Acum, chiar insist in a obtine un raspuns de la Horatius intrucat intrebarea mea de mai sus, zic eu, este una legitima. Nuantarea raspunsului facand apel la comparatii referitoare la calitatea instrumentelor este si ea binevenita.