-----------------------------------
horatius
31 Dec 2009 19:45


-----------------------------------
Nu o sa fac aici comparatii sistematice intre diferitele instrumente pe care le folosesc sau la care am acces. Poate intr-un alt cadru si o alta forma.

Referitor la intrebare: cu toate refractoarele mici 66mm, 80mm pe care le-am utilizat nu am reusit inca sa vad inca detalii in interiorul benzilor la Jupiter. Pata rosie e vizibila, identificabila in serile cu cer bun in refractoarele de 80mm (Presto 80, ED80), 2 benzi usor vizibile, iar cu vedere periferica in unele seri am vazut 4. Problema refractoarelor mici e ca odata ce treci de 150X incepe sa se piarda puternic din luminozitate, iar pentru a vedea detalii fine trebuie sa treci de 250X (curent observ Jupiter intre 350X pana la 600X, iar pentru asa puteri de marire trebuie apertura). In al doilea rand, daca corectia lor e slabuta, in special sfericitatea si cromatismul, detaliile fine ce sunt vizibile la limita in instrumentele bune (cum e Presto 80), dispar in refractoarele slabute (de exemplu, unele exemplare mai putin reusite de ED80, diferite exemplare de WO Zenithstar 80 acromate si apocromate pe care le-am vazut). In al treilea rand, pentru a performa la potentialul maxim telescopul trebuie vazut in intregul lui: telescop, diagonala, oculare. Daca un element din acestea e de calitate slabuta isi va spune cuvantul imediat prin disparitia anumitor detalii. Cu 95% din ocularele chinezesti oricata bunavointa si imaginatie ai avea nu o sa apara detalii fine. Ocularele bune ortoscopice Baader, CZJ II sau plossl Astrophysics fac diferenta dintre a vedea si a nu vedea detalii. Oglinda diagonala: oglinzile sau prismele cu care vin standard toate instrumentele comerciale sunt bune de aruncat, si oricine vrea sa beneficieze de potentialul unui telescop si se respecta ar trebui sa le schimbe imediat cu niste oglinzi sau prisme mai de calitate.

Un reflector de 380 poate fi comparat cu unul si mai mare! :D