-----------------------------------
vux
03 Ian 2010 13:32


-----------------------------------
Am aflat in sfarsit ca sunt naiv :) Oricum, in opinia mea, explicatiile aduse de Cruttenden sunt perfect logice (i-am citit cartea) si, daca se bazeaza pe un set de date masurabile reale (cum ar fi lipsa unei precesii relativ la obiectele din interiorul sistemului solar, accelerarea precesiei, etc.) si pot explica unele anomalii in traiectoriile sondelor spatiale Pioneer si in orbitele planetelor exterioare gen Sedna, pe mine ma conving.

Eu privesc problema in felul urmator. Avem o explicatie stiintifica, matematica, a precesiei, care insa nu e 100% exacta (altfel n-ar exista topicul asta de 40 de pagini).. dar trebuie sa ne gandim ca la fel avea si Ptolemeu in Almagest o explicatie suficient de buna a miscarilor ceresti care a rezistat 1000-2000 de ani pana la Copernic. Cu toate ca era fundamental gresita, reusea sa explice fenomenul intr-o mare si complicata masura (ceea ce imi aminteste de precesia astazi). 

Eu cred ca merita sa fim putin mai receptivi, sa studiem teoriile existente (atat steaua binara a lui Cruttenden cat si Nemesis a lui Muller la care face in principal referire Doru in mesajul sau) si sa nu le respingem a priori drept incercari de imbogatire pe spatele naivilor. 

Cred ca orice teorie care are ca finalitate popularizarea astronomiei este bine-venita.