-----------------------------------
Blakut
03 Ian 2010 19:34


-----------------------------------
Avem o explicatie stiintifica, matematica, a precesiei, care insa nu e 100% exacta (altfel n-ar exista topicul asta de 40 de pagini).. 

Hei, exista 40 de pagini pe forumuri si la intrebarea daca ne tragem din extraterestri. Si daca dacii erau extraterestri. Etc. Faptul ca o chestie nu e crezuta (cum e sa zicem teoria evolutiei) nu inseamna ca "gata, nu e fundamentata 100 la 100 teoria" ci paote ca "unii nici nu vor s-o inteleaga".

Cu toate ca era fundamental gresita, reusea sa explice fenomenul intr-o mare si complicata masura (ceea ce imi aminteste de precesia astazi). 

Mda, doar ca disputa era intre mai multi oameni de stiinta, nu intre stiinta si tine...

Eu cred ca merita sa fim putin mai receptivi, sa studiem teoriile existente (atat steaua binara a lui Cruttenden cat si Nemesis a lui Muller la care face in principal referire Doru in mesajul sau) si sa nu le respingem a priori drept incercari de imbogatire pe spatele naivilor.

Corect. Problema e ca nimeni nu mai studiaza si teoria aia care e contrazisa de teoriile astora, adica fizica... si trage concluzii pripite.

Cred ca orice teorie care are ca finalitate popularizarea astronomiei este bine-venita.

Nu cred, petnru ca popularizarea astronomiei inseamna si popularizarea stiintei.

explicatiile aduse de Cruttenden sunt perfect logice (i-am citit cartea) si, daca se bazeaza pe un set de date masurabile reale (cum ar fi lipsa unei precesii relativ la obiectele din interiorul sistemului solar, accelerarea precesiei, etc.) si pot explica unele anomalii in traiectoriile sondelor spatiale Pioneer si in orbitele planetelor exterioare gen Sedna, pe mine ma conving. 

Eh, logica si stiinta sunt impreuna pana in momentul in care stiinta ii spune logicii ca greseste.
"Anomaliile" alea trebuie explicate cantitativ, nu prin vorbe: avem anomaliile astea deci... adica din calcule trebuie sa reiasa existenta exacta a planetei aleia. Pentru ca iti spun de pe acum ca daca fac o simulare gravitationala a sistemului solar si adaug o planeta asa, aiurea, perturarile sunt mult mai mari.

De ce ordin de marime este anomalia Pioneer?