-----------------------------------
Laurentiu
04 Ian 2010 11:56


-----------------------------------
La multi ani ! 

(incep asa pentru ca, din cate imi amintesc, e primul meu mesaj pe forum din acest an  :D )

Frumoasa treaba. Dar pretul, asa cum era de asteptat, este "out of range" (iar cei care au banii necesari cu siguranta nu se afla pe acest forum, ii puteti gasi eventual pe forumul posesorilor de Porsche/Bentley/X6/Q7 - ultimii fiind ai mai nevoiasi de pe acolo :lol: ). 

Dar, ma rog, sa visam ne putem permite chiar si noi. 

Imi place cum suna textul reclamei de pe site-ul Orion: cu un astfel de telescop galaxiile "anonime" din Uranometria devin, in sfarsit, accesibile ochiului. 

Dintr-un loc cu cer bun, negru, probabil ca nici nu trebuie cautate prea mult: pur si simplu ele sunt peste tot, indiferent de directia spre care am indrepta un astfel de telescop. Poate suna caraghios dar cred ca un instrument de genul acesta e dificil de folosit pentru ca incepi sa nu-ti mai dai seama despre ce obiecte este vorba chiar daca folosesti un atlas stelar detaliat cum e Uranometria. 

Un telescop de 20-30 cm este doar bun ca instrument de cautare in comparatie cu mamutii acestia. Of, of...

Cat despre accesul la ocular, e necesar un curs rapid de alpinism utilitar numai pentru a invata sa-ti infrangi frica de inaltime (daca bate si vantul, un modul de curs suplimentar de parasutism este si el recomandat  :lol: ). 

In fine, asa cum zicea careva pe Cloudy Nights, "daca iti vinzi casa iti mai raman bani pentru o rulota asa ca ai unde locui daca te hotarasti sa-ti cumperi un Monster Dobsonian" dar eu cred ca exagereaza pentru ca preturile caselor s-au prabusit in asa hal incat nici pe "ala micu`" de 36 de inch nu cred ca si l-ar permite un american cu banii luati de pe casa lui cu pereti de rigips si OSB - noroc ca au pivnite ca altfel tornadele ar lua anual un tribut mult mai mare de vieti.