-----------------------------------
Laurentiu
04 Ian 2010 14:11


-----------------------------------
O fi Romania buricul Balcanilor ca intindere si populatie dar cu siguranta nu este in aceeasi postura si la capitolul dezvoltare si cu atat mai putin la capitolul interes pentru cercetare stiintifica.

Mai trece multa apa pe Dunare (probabil cam tot atata cat a trecut de la inaugurarea ultimului observator astronomic construit de stat) pana cand autoritatile sa ia in calcul unul nou cu un telescop "serios" de peste 1 metru diametru (iar la ora actuala un telescop "serios" este unul de peste 6 metri - de asa ceva nu are sost sa vorbim cat timp Romania nu da nici un cent la proiecte europene comune gen ESO). 

"Cam asta e treaba cu teflonul" in ce priveste statul roman.

In ce priveste amatorii, raman la parerea mea de mai sus ca un proiect de acest gen, adica un telescop de 1 m sau mai mare este doar un vis frumos dar irealizabil.

Un telescop de 50 cm este accesibil, zic eu, unui amator suficient de pasionat si econom. Ma numar printre cei care si-au propus un astfel de instrument ca prioritate de nivel 2 (ceea ce inseamna mult pe lista mea de prioritati din 5 puncte  :D ) pentru urmatorii 2-3 ani.