-----------------------------------
dragos.n
08 Ian 2010 17:33


-----------------------------------
Am facut acum cateva zile un test cu Travelmax 127, adica mak-ul de 127 pus pe montura GoTo azimutala. Si din nou trebuie sa-l contrazic in unele puncte pe Horatius. 

 Montura este stabila, si permite focalizarea cu precizie pana la mariri de 300x, adica mult dincolo de capacitatea telescopului. Am pus pe el nu doar un ocular, ci un barlow si un ocular de 40mm, deci destul de mult, si am putut sa il folosesc fara probleme. La lovirea usoara a tubului, vibratia se atenueaza in circa 6-8 secunde, dar asta este un lucru normal pentru mai toate telescoapele. La lovire puternica, amortizarea a durat 10-12 secunde.

Trepiedul este de otel, dar dupa mine e un pic cam slabut. Insa daca pe placa ce uneste picioarele se pune o grautate de 2-3 kg, (o piatra care o poti gasi la locul observatiilor) comportamentul se imbunatateste mult.

Cea mai mare calitate a lui este greutatea foarte redusa a amsamblului. Eu am mak de 127, dar pe EQ 3-2, si diferenta este mare. Cu acest Travel Max as putea merge fara probleme chiar kilometri pe jos fara sa obosesc.  Evident insa, un EQ 3-2 cu GoTo e mai bun decat asta, si evident si decat Celestron Nexstar SLT 130. 

O alta calitate este asamblarea foarte usoara, si rapida.