-----------------------------------
dragos.n
10 Ian 2010 15:31


-----------------------------------
Un observator ar trebui sa aiba:

1. Un drum de acces, plus racordarea la curent=cateva sute de mii sau milioane de euro.  

2. O cladire, care sa adaposteasca nu doar instrumentul, ci si anexele si camere necesare personalului care ar deservi telescopul. In alte zone ale lumii ar merge si un telescop comandat prin net, la noi nu cred, din motive de mangla. Adica niste sute de mii de euro, si nu putine.

3. Personal specializat, care sa vrea sa paraseasca confortul orasului, si sa stea in varf de munte, sau in solitudinea Macinului, unde se spune ca sunt cele mai multe nopti senine din tara. Eu unul as face chestia asta, dar ar mai fi si altii? 

4. Fonduri pentru intretinere, curent, caldura, comunicatii, salarii, upgrade-uri, reparatii, etc. Din ce s-a vazut pana acum sunt slabe sanse ca statul sa preia cheltuielile de intretinere. Asa ca raman doar autointretinerea :?: si eventual alimentarea dintr-un fond de investitii, sau ceva de gen, care insa ar trebui sa fie foarte solid. 

Pentru autointretinere, ar fi 2 solutii pe care le vad eu. Una ar fi ca observatorul sa fie deschis publicului, alta ar fi sa se vanda orele de observatie-fotografiere prin internet, asa cum fac si altii. Nu stiu insa daca ar fi suficient chiar daca se aduna din ambele parti, si asta oricum, inseamna cel putin doua instrumente mari, plus altele secundare pentru observatii-fotografii planetare si solare.

Nu am pomenit nimic despre instrument-e, pentru ca insiruirea de mai sus arata clar, ca ele, instrumentele, sunt cam cea mai mica problema din punct de vedere financiar.

Una peste alta, cred totusi ca asa ceva e realizabil, chiar si aici, la noi.