-----------------------------------
florin_astro
10 Ian 2010 16:26


-----------------------------------
Salutare,
Fiind primul meu mesaj din anul acesta incep cu a va transmite tuturor "La Multi Ani!" si un 2010 plin de satisfactii si impliniri pe toate planurile.

Dupa mai multe luni de asteptare, in care "am vazut" doar cer noros, sambata seara am avut parte de conditii mai bune pentru observatii. Majoritatea site-urilor prognozau pentru data de 9 ianuarie cer variabil. Dimineata cerul a fost mai mult senin insa dupa orele amiezii orizontul vestic s-a umplut treptat de nori. Decisi totusi sa riscam ne-am pregatit in graba instrumentele si hartile si impreuna cu un prieten, Laurean,  ne-am deplasat spre un loc nou de observatii situat in partea de est la 10km de centrul Tg.Muresului. Locul de observatii, vizitat pe timp de zi in urma cu 2 luni, promitea multe, fiind amplasat intr-o zona inconjurata de dealuri cu padure ce blocau mare parte din poluarea luminoasa a orasului. Conditiile meteo proaste din ultima vreme nu ne-au permis testarea lui pe timp de noapte, asa ca acest lucru era un motiv in plus sa iesim la observatii. Partea negativa a locatiei era prezenta in zona a catorva stane pazite de caini care ne-au cam dat batai de cap pe tot parcursul serii. 
Pentru a evita unele suprize, am decis sa plecam cu ziua, pentru a avea timp sa instalam telescopul. Ajunsi la locul cu pricina, ne-am instalat rapid telescopul Galileo 400 (cu oglinda de 38cm F4,7) un trepied si un binoclu Exakta 12x50 si am asteptat "cuminti" lasarea intunerecului. Spun cuminiti, deoarece odata  ajunsi in zona, cainii ne-au simtit prezenta si au inceput sa ne dea tarcoale maraind si latrand. Dupa apus, norii au inceput sa se risipeasca lasand impresia ca cerul va deveni senin si curat. Din pacate o pacla usoara si nori tranzitorii au redus destul de mult transparenta. Seara a debutat cu o mica "incalzire" in care ne-am delectat cu M37, M36 si M38, M31 cu satelitii sai vizibili si prin binoclu, M45 si M1 din Taurus. Marea surpriza a serii a fost M42 in care am vazut culori, destul de sterse ce-i drept, in care predominau verdele si albastrul. La 112x, in campul unui Nagler cu focala de 16mm nebuloasa se prezenta in toata splendoarea ei, avand o textura si detalii greu de descris in cuvinte. Si asta in conditiile in care nebuloasa Flame (NGC2024) era la limita vizibilitatii, fiind greu vizibila. Cu filtru vizual CLS, luminozitatea cerului si a stelelor a scazut, lasand si mai multe detalii vizibile in nebuloasa. Dupa ce fiecare am studiat nebuloasa minute bune am continuat cu observarea unor obiecte usoare precum NGC 2392, cunoscuta si sub numele de Eskimo Nebula sau Clown Face. La grosismente peste 100x erau bine vizibile atat nebuloasa cat si steaua centrala. Am continuat apoi cu M81 si M82, mai mult pentru testarea transparentei, care s-a dovedit a fi sub asteptari. Foarte curand au aparut si norii,  motiv pentru care am continuat sa observam haotic in sparturile care apareau din cand in cand. Am mai reusit sa-l observam si pe Marte, dar fara detalii pe disc, fiind jos la orizont, M35 cu NGC 2158 si cam atat. Sesiunea de observatii am incheiat-o la putin timp dupa ora 22, nu inainte de a realiza si cateva imagini pe care le atasez aici. Per total, a fost o iesire mai mult decat necesara, si in ciuda micilor piedici, locul promite mai mult decat cel folosit initial. Nu ne ramane decat sa facem determinari ale magnitudinii limita pentru diferite zone de cer la cele doua locatii si sa comparam rezultatele.  
Si cum vremea a fost neprielnica in ultima vreme, mi-am facut putin timp si am lucrat putin la aspectul site-ului nostru. Va invit sa il vizitati la http://mures.astroclubul.org/ . 
Nu imi ramane decat sa va urez tuturor cer senin, transparent si fara turbulente si...spor la observatii!

Numai bine!
Florin Marc