-----------------------------------
mak
12 Ian 2010 09:57


-----------------------------------
Am mai incercat aseara diferite filtre la Marte. UHC-ul l-am scos repede din ecuatie pentru ca nu ma inteleg deloc cu el. Am mai incercat portocaliu no.21, albastru 80A si "Moon and Sky Glow". Toate le-am folosit la 156 si 203X.
Cu cel albastru n-am vazut mare lucru, adica nu a scos detalii suplimentare care nu se vedeau altfel. Singurul lucru pe care l-a facut a fost sa coloreze planeta in albastru. Calota de gheata se vedea destul de bine si ceva detalii la suprafata, dar foarte sters, fara sa pot distinge clar vreo forma.
Cel mai clar s-a vazut cu filtrul portocaliu care a accentuat detaliile de la suprafata. La calota nu am vazut imbunatatiri.
Culoarea cea mai naturala a dat-o "Moon and Sky Glow" cu aproape acelasi nivel de detalii ca cel portocaliu. Diferentele dintre cele doua filtre au fost foarte subtile, cu observatia ca cel portocaliu colora totul in... portocaliu.
Cred ca pe viitor o sa raman la "Moon and Sky Glow" pentru ca se vad bine detaliile si culorile reale sunt pastrate.
Ar trebui sa schimb si ora de observatie pentru ca, in urma "investigatiilor" facute ulterior, am ajuns la concluzia ca intre 22 si 00.30 cand fac de obicei observatiile, Marte imi arata regiunea Tharsis care e o zona cu contrast foarte scazut.

Am mai observat M42/43 care nu s-a apropiat nici pe departe de felul in care arata acum cateva zile. Am incercat sa vad si Flame Nebula fara vreun succes insa.
M1 se vedea foarte slab, abia ghicindu-se. M35 s-a vazut bine insa. De mai multe nu am mai avut timp, pentru ca incepuse sa apara un usor condens pe corector si, in plus, am facut si o greseala care s-a dovedit fatala: m-am incaltat cu cizme in loc de ghete.