-----------------------------------
Oliver Dragan
13 Ian 2010 13:21

Barlow sau set de oculare complet!
-----------------------------------
Se spune ca daca ai un Barlow iti dublezi numarul de oculare. Dar este recomandat sa il folosesti, nu afecteaza calitatea imaginii?

Intreb acest lucru pentru ca doresc sa obtin o marire destul de mare pentru luneta mea in jur de 280x (marirea teoretica maxima data de producator). In prezent folosesc la observatii trei oculare Hyperion de 17, 8 si 5mm. Daca as folosi un Barlow ar rezulta ca folosesc oculare echivalente cu 8.5mm, 4mm si 2.5mm si mariri de 250x si 400x. Prima marire e aproape de cea a ocularului de 5mm folosit singur iar a doua este cu mult peste puterea lunetei. 

Acum ceva timp am folosit un ocular Celestron Omni de 9mm si un Barlow Celestron Omni 2x si am observat ca folosindu-le impreuna imaginea devenea mult intunecata la o marire de 220x. Comparand acea imagine cu cea observata prin Hyperion-ul de 5mm (marire 200x) am ajuns la concluzia ca Hyperion-ul ofera o imagine mult mai luminoasa.

Asadar, nu ar fi mai recomandat sa iau un ocular de 3.5mm si sa am o marire de 285x fara sa folosesc un Barlow? Diferenta de pret intre ele este neglijabila si nu sunt interesat sa am mai multe focale resultate la oculare prin folosirea acestei lentile, cele pe care le am acopera o plaja destul de larga de mariri.

Intrebarea generalizata ar fi daca e mai bine sa ai un set de oculare complet sau doar o parte si restul de focale sa le obtii folosind un Barlow. Bineinteles nu din punct de vedere financiar!

Multumesc anticipat!