-----------------------------------
Laurentiu
18 Ian 2010 23:23


-----------------------------------
Nu stiu cum fac altii dar eu atunci cand imi cumpar oculare "wide" ma gandesc in primul rand la campul real, in grade, pe care il voi obtine cu acel ocular pe un anume instrument. Campul aparent al ocularului ma intereseaza doar in masura in care imi e de folos pentru a obtine campul real dorit.

Bineinteles, un camp larg si bine corectat e de dorit dar la puteri mici anumite aberatii optice nu sunt atat de deranjante (de ex. coma si astigmatismul se vad al naibii de greu la 25-30x, la un instrument  f/6 si peste, si asta doar daca le cauti cu tot dinadinsul).

Atunci cand ies la cumparaturi pentru oculare de putere mare, utile la observatii planetare, la stele duble, roiuri globulare etc., e clar ce vreau: un ocular cu cat mai putine distorsiuni ale campului (in cazul meu si pentru buzunarul meu un astfel de ocular este unul orthoscopic).

In alta ordine de idei, eu unul as da cateva sute de euro pe un ocular "high end" daca si telescopul/luneta intra in aceeasi categorie - altfel e ca si cum  ai pune ferestre cu vitralii din sticla de Murano la o coliba din Somalia.