-----------------------------------
mak
19 Ian 2010 09:20


-----------------------------------
O alternativa de ocular cu camp de 82° este si UWAN de la William Optics. Toata lumea zice de bine de ele si ca la anumite aspecte chiar depasesc Naglerele. Lucrul asta n-ar fi de mirare daca ne gandim ca si ocularele Tele Vue sunt facute in Taiwan (daca platesi pretul corect, chinezul face treaba). Dezavantajul la UWAN e ca vin in putine focale si ca, la fel ca marea majoritate a ocularelor wide sau super wide, relieful ocular e destul de mic (10-12mm). Pretul e undeva intre 2/3 si 3/4 dintr-un Nagler. Pe mine nu m-au tentat din cauza ca am astigmatism si nu merge adaptat Dioptrx.
Eu am preferat sa iau niste oculare bune la focalele cele mai folosite de mine si am preferat sa pastrez oculare "bunicele" la focalele utilizate mai rar. Astfel poti scapa cu 1-2 Naglere (sau Axiom sau UWAN sau Meade UWA sau etc.) fara sa te manance in portofel sa iei tot setul. Plus ca un ocular de 82° sau mai mult poate inlocui in anumite situatii 2-3 oculare cu camp mai mic.
Mai am ceva de adaugat: daca stiti sigur ca nu puteti strange bani de un ocular cu camp de 82 sau 100°, nu va uitati prin vreo unul. Dupa aia nu mai aveti scapare  :lol: .