-----------------------------------
valy
19 Ian 2010 12:26


-----------------------------------
Deocamdata am facut un pas intermediar: hyperion de 17 mm cu camp de 68'. Nu e 82 sau 100 dar e mai mult de 50. L-am luat pentru faptul ca pot monta camerele foto pentru proiectie cu adaptoarele special facute deci scopul principal nu a fost campul sau alte aspecte specifice astronomiei vizuale. Sunt si eu curios cum o sa suport tranzitia. Dar am o vaga banuiala: nu cred ca o sa ma deranjeze campul. Intr-adevar, reliefului e destul de mare la hyperioane ceea ce nu se poate spune despre naglere sau mai mult despre ethosuri. 
Si revenind la naglere, nici noi nu sunt scumpe..adica la 250 de E inseamna cam 10 mil la cursul de acum...iar daca revine cursul la 3.1 ca acum 2 ani...deja sunt gratis. Fata de 5 mil cat ar fi un hyperion ar insema 2 hyperioane=1 nagler. Cand zic ca nu e scump ma refer daca ti-ai lua unul si nu toata colectie. Ethosurile insa sunt 5-600E ceea ce e o problema chiar si pentru unul singur. Stiu ca te poti autosugestiona ca daca iei unul cu 20' mai mult decat altele mai mici este ca si cum ai subtituti doua stfel de oculare mai "inguste", dar mergand pe logica asta rezulta ca cele mai eficiente ar fi ethosurile.