-----------------------------------
neox
21 Ian 2010 13:37


-----------------------------------
Diafragmele sunt cea mai buna metoda de combatere a luminii parazite care se loveste de tub, deci contrast sporit in imagine. 
Teoretic si Newtonienele ar trebui tratate la fel, dar sunt mai greu de calculat in lipsa unui program ca Newt de exemlu. In practica se foloseste mai mult vopseaua mata sau alt material si in cel mai fericit caz cateva difragme, langa olginda si aproape de spider si focuser. In general subiectul e destul de controversat, unuii afirma ca nu e nevoie de diafragme ca la refractor altii ca da. 
Eu la al meu am aplicat diafragme calculate de Newt, poate ca nu era nevoie dar daca aduce o imbunatatire cat de mica, de ce sa nu o aplic?

Daca e vorba de alte reflectoare cum sunt cele in sistem Cass acolo e obligatorie diafragmarea altfel sufera sever din cauza luminii parazite.

Cat despre proiectul tau, daca tot vrei sa investesti si in acel focuser n-ar strica o teava de aluminiu. E greu de gasit si e destul de scumpa, e adevarat, dar pana la urma nu faci o improvzatie ci un insrument care sa dureze. Merge si teava de PVC dar calitatea constructiei nu e aceeasi. Ai putea sa faci o montare preliminara pe PVC si daca toate masuratorile sunt bune si iti place ce vezi :wink: , poti sa treci la aluminiu.