-----------------------------------
Mircea Pteancu
24 Ian 2010 16:40


-----------------------------------
Vineri noaptea,in jurul orei 12:00 pm,observatie de pe balcon,nori razleti,ceata la orizont,(la ora 8:00 pm afisajul electronic de la farmacia din cartier arata o temperatura ''primavarateca'' de numai -8 grade C),am observat M41 prin Binoclu Sakura 9x60mm,abia vizibil la privire directa prin ceturile de deasupra orizontului,dar evident la privirea indirecta datorita unui tremur de origine necunoscuta :).
L-am cautat pe M78 in Orion,am zarit un obiect cetos,foarte slab si foarte mic,dar categoric mai spre Est decat unde banuiam/bajbaiam eu ca ar trebui sa fie.Voi il vedeti pe M78 prin binoclu,cum arata?
Asa de fite,cateva minute l-am privit si pe Marte prin mini-luneta de 45mm F/6.6 la G=11x si G=36x;prea putin,stiam asta:un minuscul disc portocaliu.In schimb M44 a fost interesant chiar si  in aceste conditii.Wikipedia ne invata insa ca M44 a fost indicativul unei teribile arme americane ,o bomba chimica cu focoase multiple,si este si denumirea unei cianuri folosite la otravirea pradatorilor.De asemenea M44 a fost si numele unei cunoscute carabine sovietice Mosin Nagant.Asa ca mai bine sa numim acest roi dupa numele sau antic de ''Praesepe''.Mircea