-----------------------------------
dragos.n
24 Ian 2010 23:17


-----------------------------------
Nu am in posesie un astfel de telescop. Eu am un mak de 127 cu montura EQ 3-2 Goto. Travelmax-ul l-am testat la un magazin, pentru ca erau multi care se interesau de el, si ca moderator al acestei sectii, trebuia sa stiu ce e cu el. 

Cat priveste butoanele, intre ele si un joystick e o mare diferenta. Butoanele iti actioneaza motoarele la o viteza fixa, pe care o stabilesti inainte. Vrei sa schimbi viteza, faci o secventa de comenzi din butoane, si abia apoi poti sa actionezi butoanele directionale la alta viteza, si ea fixa. Nu il recomand pentru obsevatii terestre. Dupa mine, singurul avantaj al lui Travelmax,in afara de pret, este greutatea foarte mica. In rest, EQ 3-2 e mult peste. Si poate fi folosita si terestru, mult mai usor decat Travelmax. Fie manual, prin tragere directa sau prin comenzile fine manuale, inexistente la Travelmax, fie cu motoare si Goto.

Iar Goto nu se poate folosi terestru. Nu e o chestie care sa ii spui dute 10 grade la dreapta sau 15 in sus. Aia merge doar de la o stea (nebuloasa, galaxie, etc.) la alta, dupa o aliniere prealabila pe una, doua sau trei stle, in functie de precizia dorita. Deci e exclusa folosirea terestra.