-----------------------------------
Laurentiu
25 Ian 2010 12:24


-----------------------------------
In urma cu vreo 5 ani, in ianuarie, am scos telescopul langa bloc in incercarea de a face observatii la Luna. Stiam ca e frig dar nu stiam exact ce temperatura indica termometrul  :) 

Am avut la mine si un termos din care imi turnam periodic intr-un pahar de plastic cafea atat fierbinte de frigea buzele. La un moment dat am lasat paharul pe un bloc de beton din apropiere si, absorbit de craterele de pe terminatorul lunar, gratie unei nopti cu seeing superb (fenomen rar iarna, din cate stiu eu), am uitat vreo 5 minute de cafea. Atunci cand am dat sa duc paharul la gura am constatat cu surprindere ca nu curgea nimic desi eu stiam ca tocmai pusesem cafea in el. La lumina lanternei am vazut stupefiat ca inghetase pana la fund.

Dupa vreo 2 ore de observatii am intrat in casa. Aici am avut parte de un alt fenomen neasteptat. Daca afara nu am observat nici urma de condens (aerul era foarte uscat iar eu m-am straduit sa nu expir prea mult pe lentila ocularului), nici nu am pus bine tubul telescopului pe covor, in sufragerie, ca am inceput sa vad cum pe el se formeaza nu condens ci direct cristale de gheata ! M-am uitat repede in interiorul tubului si am observat acelasi fenomen pe suprafata oglinzii.

Am deschis computerul si am vazut doar atunci ca in acea noapte in Timisoara erau 20 de grade. Cu minus in fata. 

Probabil ca daca batea vantul as fi intrat in casa dupa primele 10 minute dar asa, cu "incazitor" la termos si imbracat corespunzator, am rezistat vreo 2 ore.

Anul acesta inca nu am facut observatii datorita vremii nefavorabile. Astept cu nerabdare sa revad Marte dar ma tem ca va fi dezamagitor fata de ceea ce am vazut la marea opozitie din 2003 cand, fiind vara si fenomenul larg mediatizat, copii vecinilor au facut coada la telescop  :lol:

Detaliile pe care le-am vazut atunci au fost deosebite si am gasit utila folosirea unui filtru oranj. Imi mai amintesc ca asteptam cu nerabdare ca Marte sa isi faca rotatia in jurul axei pentru a confrunta ceea ce vad cu o harta a planetei pe care o tineam la indemana.