-----------------------------------
neox
28 Ian 2010 23:41


-----------------------------------
Daca folosesti oglinda sau prisma sa deviezi fascicolul de lumina la 90 de grade incat sa mai reduci distanta dintre cel care pleaca de la sursa si cel reflectat, te intereseaza ca distanta de la fanta la oglinda/prisma sa fie egala (sau macar aproximativ) cu distanta de la prisma la lama. Cu alte cuvinte cu cat fanta e mai departata de prisma cu atat tot ansamblul sursa+fanta+prisma e mai departe de lama (ochi).
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/8/8a/Foucault-Test_1.png/450px-Foucault-Test_1.png

Inca ceva. O sa fie pobleme cu sursa de lumina daca vrei sa pui halogen. Eu am folosit filtre care absorb caldura si tot nu faceau fata, trebuia sa-l tin aprins perioade scurte. Pt moment o sa folosesc si LED puternic si in paralel o sa fac alta sursa externa cu halogen si aduc lumina la fanta prin fibra optica. Sper ca nu ai luat inca halogen ca sunt scumpe cele de 100W. Eu am dat vreo 60lei pe un *long life*.
Asa ca e tema de gandire. Orium halogen nu e neaparat necesar decat daca vrei sa folosesti contrastul de faza (Lyot).
Oricum o sa trebuiasca si un mic ecran matuit sa difuzeze lumina inainte sa ajunga la fanta.
Daca folosesti LED stralucitor, pe CN am aflat ca poti sa matuiesti capul led-ului. N-am incercat, presupun ca merge.