-----------------------------------
Tavi F.
01 Feb 2010 14:23


-----------------------------------
Am mai facut ieri inca doua poze la Marte. Pe la 9:15 turbulenta era foarte mare (pt unghiul de altitudine al lui Marte). In jurul orei 9:50, cind am tras prima serie, surprinzator atmosfera s-a mai calmat (devenind medie), aparuse si o fereastra mai mare de cer senin. Mai tirziu iarasi s-au deteriorat simtitor conditiile (pe cind planeta observata urcase mult, era in apropierea planului meridian, spre culminatie). 
http://www.flickr.com/photos/80804182@N00/4321095701/sizes/o/
Prelucrarile le-am mai specificat pe topic: suprapunere (iar la prima imagine realinierea RGB) in Registax; unsharp mask, levels si redimensionare in photoshop. S-ar putea si mai bine, ca am vazut un exemplu de rezultat al procesarii pe Jupiter (am incercat si eu din curiozitate, insa nu mi-a iesit ce-i rezultase amatorului respectiv). 

Daca as beneficia de o atmosfera favorabila... sa obtin mai multe cadre utile (si mai bune)... bine ar fi. Oricum, ma voi forta mai mult cind o sa mai am ocazia. 
Prin stacuire n-ai de unde scoate detalii teoretic inaccesibile diametrului obiectivului folosit, ci "doar":
- reducerea granulatiei; 
- o oarecare compensare a efectului turbulentei (la selectia finala a imaginilor si prelucrari de "curatare"); 
- marirea contrastului si evidentierea detaliilor vagi (in special la fotografiile planetare).

ps. in ziua de 29.01 turbulenta a fost foarte redusa (de nivel mediu in jurul valorii 7..8 ) dar si un plafon mai inalt de ceata, deci o transparenta jalnica (am observat ca in general piclele influenteaza miscarile de aer, intretinind acalmia atmosferei). Fotografic n-am reusit nimic atunci, din cauza luminozitatii prea slabe a planetei. La fel, conturul Lunii aparea foarte stabil.