-----------------------------------
florin_astro
04 Feb 2010 23:38


-----------------------------------
Profitand de cerul senin de afara si ignorand frigul de -10C am iesit in sfarsit in seara asta ca sa il observ pe Marte. Desi initial eram oarecum indecis in privinta calitatii cerului am zis totusi sa-i dau o sansa. Dupa cateva minute de observatii printr-o luneta apocromat de 70mm, m-am convins repede ca trebuie sa folosesc un instrument mai mare, deoarece detaliile observate prin luneta erau dezamagitoare. Dupa cateva telefoane de popularizare a actiunii, am iesit pentru aprox. 2 ore impreuna cu cativa prieteni intr-un mic parc din zona in care locuiesc. Pentru observatii am folosit telescopul de 38cm F/4.7 in combinatie cu 2 oculare Nagler de 7mm si 4,8mm care mi-au oferit grosismente de 255x respectiv 373x. De data aceasta am avut la mine si un colimator laser folosit in combinatie cu un barlow 2x care mi-a usurat enorm munca de colimare, rezultatul fiind vizibil inca de la inceputul observatiei. Pentru a grabi racirea oglinzii am montat un mic ventilator de calculator alimentat de la un acumulator de 12V 7Ah care il folosesc si pentru circuitul de dezaburire al secundarei si cautatorului. Dupa circa 40 de minute telescopul era functional, furnizandu-ne imagini parca desprinse din vise. Poate un rol important l-a avut si stabilitatea atmosferica, cert este ca l-am vazut pe Marte ca niciodata, cu detalii cristal la 373x. Printre detaliile cele mai pregnante observate de toti participantii s-au numarat: calota polara, de un alb stralucitor, deasupra acesteia o zona mai intunecata, numita Utopia, Sirtis major de culoare brun verzui, Hellas, discul roscat al planetei, etc. Pentru a va forma o idee referitor la ceea ce am reusit sa observ am facut o mica simulare cu detaliile vizibile in momentul observatiei 18h40m UT. In unele momente imaginea era chiar mai buna decat in simulare. Am tras si o scurta privire si la nebuloasa din Orion, insa detaliile vizibile nu ne-au impresionat. In schimb trapezul a fost usor rezolvat in 6 stele, desi turbulenta ne facea uneori probleme,  constelatia fiind in momentul observatiei deasupra unui horn. In concluzie, daca vreti imagini foarte bune, nu va sfiiti sa va colimati telescoapele ca la carte. Numai bine.
PS: poza preluata din Cartes du ciel si prelucrata usor cu irfanview pentru a reda cat mai fidel imaginea observata la ocular.