-----------------------------------
mak
05 Feb 2010 09:35


-----------------------------------
Am scos aseara iarasi telescopul la treaba. Din pacate nu am avut foarte mult timp de data asta.
Telescopul l-am scos la 17.30 si l-am lasat pana la 18.30. Am facut un test Ronchi pe Polaris si am vazut ca atunci cand roteam ocularul astfel incat liniile sa fie verticale, linia din extrema stanga nu era clara si parca era mai lata in partea de jos. Restul erau paralele si nu apareau probleme catre margine. Cand puneam liniile orizontal, erau mai departate catre stanga si mai stranse catre dreapta. Am observat si o usoara turbulenta la secundara.
Am intrat in casa pe la 19.00 si am mai iesit la 22.15. Am gasit telescopul acoperit cu gheata (dupa aproape 5 ore de stat afara era normal). Am repetat testul si am obtinut aceleasi rezultate. Curentul de la secundara disparuse, iar telescopul mi s-a parut a fi complet aclimatizat. Vazand ca am aceleasi rezultate, am facut si un test pe stea (tot Polaris). La 84X telescopul parea colimat bine, dar la 200X se vedea clar ca umbra secundarei era deplasata catre dreapta sus.
M-am uitat putin si la Marte, dar in afara de calota polara si Syrtis Majos, n-am distins mai nimic. Am incercat si M42/43, dar nu a fost la fel de spectaculos ca alta data.

M-am hotarat sa inlocuiesc suruburile de colimare cu Bob's knobs. Am strans usor suruburile de colimare ca sa-mi fac o idee cam cat de stranse erau. Am urmarit indicatiile de inlocuire (pentru Celestron SCT: se slabesc usor suruburile si se inlocuiesc unul cate unul) si totul nu a durat decat vreo 10min. Am pus si o poza (de proasta calitate) facuta cu telefonul. 
Partea proasta e ca se strica vremea si o sa mai dureze pana o sa pot sa colimez telescopul cum trebuie.