-----------------------------------
zoth
12 Feb 2010 19:24

Corectia aberatiei de sfericitate la oglinzile concave
-----------------------------------
Cand spunem oglinda concava primul gand ne duce catre telescopul newtonian, unul dintre cele mai populare telescoape in randul astronomilor amatori.
Pe langa multele avantaje pe care le are acest telescop, formula lui optica are de luptat cu una dintre cele mai severe aberatii: sfericitatea.
Daca la raporturi focale mari este posibil sa mai folosim oglinzi sferice, pe masura ce coboram acest parametru sunt necesare masuri specifice care sa tina in frau sau sa minimizeze pe cat posibil sfericitatea.
In mare, masurile care se pot lua sunt cunoscute:
- parabolizarea oglinzii principale
- corectia sfericitatii cu elemente optice suplimentare

Pentru a ne forma o imagine cat mai clara si concreta despre evolutia acestei aberatii si modalitatile de corectare a ei va propun in continuare analiza reala (care tine cont inclusiv de obstructia centrala) a unui telescop newton cu aceeasi parametri (140mm deschidere si raport focal 6) privit in trei ipostaze distincte:
- cu oglinda sferica
- cu oglinda parabolica
- cu oglida sferica si corector menisc
Campul de analiza pentru toate cazurile va fi de 0,1 - 0,2 - 0,3 - 0,4 si respectiv 0,5 grade.

Ideea acestui topic mi-a venit cu ocazia primei mele tentative de a proiecta un mak-newton.
In imaginile urmatoare vedeti comportarea primei variante: telescopul cu oglinda sferica.
Diagrama spoturilor arata destul de cumplit atat pe axa optica cat si in afara ei, se vede ca o mare parte a energiei nu poate fi concentrata in discul principal de difractie, functia de transfer a modulatiei arata deasemenea o cadere destul de rapida si severa fata de potentialul teoretic posibil, graficul aberatiei longitudinale arata sfericitatea in toata splendoarea ei iar diagrama psf-urilor caderea energetica de-a lungul campului.
Nu stiu daca un astfel de telescop ar avea o utilitate practica prea mare.
Si acum imaginile: