-----------------------------------
Catalin Paduraru
16 Feb 2010 16:54


-----------------------------------
2) Astrofotografie cu urmarire (fara ghidaj)

Acest tip de astrofotografie este cel mai usor de practicat astfel incat stelele sa iasa puncte. 
De ce avem nevoie?

- aparat foto care sa expuna cat mai mult posibil. Ideal este un aparat SLR sau DSLR dar se poate folosi si un aparat care este limitat din constructie la un anumit timp de expunere maxim. 
Pret ~ 200-800 lei

- montura ecuatoriala motorizata cel putin in RA. In functie de cat de greu este aparatul si distanta focala a obiectivului este nevoie de o montura mai buna sau mai slaba. Pentru mine minimul acceptabil il reprezinta montura EQ3-2. Cu o astfel de montura se pot face poze de ordinul minutelor daca distanta obiectivului foto nu depaseste 50-100mm. Normal ca este foarta importanta punerea in statie a monturii si cat de bine este reglata/unsa. 
Pret ~ 600-800 lei, in functie de motorizare si accesoriile monturii.

- obiective foto cu distanta focala cat mai mica si cu diafragma cat mai mare.
Pret ~ 200-500 lei.

- alte mici accesorii.
Pret ~ 200 lei.

Cum se procedeaza si ce se urmareste? 
Pai inainte de toate se pune montura in statie cat mai precis. Exista mai multe metode pentru a face asta asa ca nu o sa le discut acum. Dupa asta se monteaza motorele, bateriile, etc daca nu erau montate. Se pune aparatul foto cu obiectivul dorit pe montura impreuna cu declansatorul flexibil. Se incadreaza obiectivul vizat si se incep expunerile. Eu intre montura si aparat mai montam un cap de trepied foto ca sa pot sa incadrez cat mai exact vroiam. Astfel aveam o libertate mai mare.
Cu un obiectiv de 16-20mm distanta focala se poate expune si 5 min/cadru. Cu cat distanta focala este mai mare cu atat timpul maxim de expunere scade. 
Cu aceasta metoda se pot face expuneri foarte frumoase la Calea Lactee, nebuloase mai mari si zone interesante de pe cer. 
Printre altele este si metoda mea de a fotografia meteori. Astfel imi ies stelele puncte si daca expunerea este mai mare pot sa apara si diverse obiecte deep-sky. O poza de genul asta este asta: http://www.astrosnake.com/Gallery%20pages/Meteors/Taurids%202009.htm
Numai bine!