-----------------------------------
horatius
16 Feb 2010 17:54


-----------------------------------
Ai dreptate la modul general, insa la 80mm diametrul principal si o luneta de ghidaj de 70-90-90mm cu rapoarte focale apropiate sunt prea mici sansele sa nu gasesti o stea.

Pentru ghidaj eu expun pana la maxim 2 secunde cu lunete cu rapoarte focale diferite f/7.5, f/10, f/6 in conditiile in care instrumentele principale sunt f/10, f/6.8, f/6.3, f/7.5. Daca o stea nu e vizibila in timpul asta caut alta, pentru ca nu se mai pot face corectiile in timp atat de real. Pentru 2 secunde daca refractorul de ghidaj are un raport focal apropiat sau mai mic decat refractorul principal e ok. La fel functioneaza autoguiderele standalone, maxim 2 secunde timp de expunere. Si pana acum nu am avut cazuri sa nu gasesc deloc o stea adecvata.

Traditia veche a ghidajului manual necesita un instrument de ghidaj cu un raport focal mai mare decat cel de imagistica tocmai pentru a putea observa mai repede deplasarea stelei in patratul de ghidaj. Cu digitalul nu mai e asa.

Insa cea mai buna forma de ghidaj e off-axis. Eu am renuntat la lunete de ghidaj.