-----------------------------------
mak
24 Feb 2010 10:04


-----------------------------------
Am iesit aseara vreo ora si jumatate cu principalul scop de a colima telescopul. Am facut colimarea pe Polaris pana pe la 338X, mai sus n-am putut atat datorita vremii cat si faptului ca telescopul nu era complet aclimatizat.
M-a surprins foarte placut usurinta colimarii cu Bob's knobs, tot procesul de colimare mi-a luat sub doua minute. Cu toate astea, inelele de difractie erau perfect centrate la 338X. Confirmarea am avut-o si la Marte, unde s-au vazut detalii mult mai contrastate si clare.
M-am uitat si la stelele din Trapez si am fost placut surprins sa vad componentele E si F foarte clar la 200X. Erau punctiforme si nu mici discuri de lumina cum se intampla cand telescopul e decolimat.
Am mai incercat M81 si M82 pe care am reusit sa le vad cu ocularul de 24mm, dar din cauza Lunii s-au vazut mai prost ca de obicei. La M78 n-am avut nici o bafta, era Luna aproape.
Chiar daca la inceput am fost un pic sceptic in privinta Bob's knobs (sau suruburile lu' Bob), pot sa spun acum ca sunt de recomandat pentru SCT. Usureaza foarte mult colimarea, iar SC-urile sunt foarte sensibile la colimare.
Mai am o mentiune legata de filtrul Moon&Sky Glow de la Baader. Cand e Luna sus, chiar innegreste vizibil cerul, iar la Marte si Jupiter pentru mine e indispensabil.