-----------------------------------
Liliensternus
24 Feb 2010 12:38


-----------------------------------
"Daca se va folosi o prisma Herchel in loc de secundara nu sunt convins ca este necesar ca si primara sa fie nealuminizata."

In legatura cu aluminizarea sau nu a primarei nici eu nu sunt sigur si nu sunt destul de doxat in materie de optica incat sa imi dau seama daca pierderea de lumina in cazul in care primara nu este aluminizata este prea mare ca sa mai ai o imagine clara. 

Daca merge nealuminizata, m-am gandit ca un fond negru sau matuit absoarbe sau provoaca difuzia luminii reflectate in fundul plan al oglinzii pentru a preveni functionarea ei ca o lentila Mangin.

"Din ce stiu eu este totusi nevoie si de un filtru ND4 si unul IR/UV. Recomandarile spun sa fie amplasate dupa prisma Herschel (care transmite catre ocular 5% din lumina) pentru a nu se supraincalzi"

"recomandabil un refractor de 60-70 mm la care se poate reduce apertura cu o diafragma sau o gaura de data intr-un capac (in fata obiectivului). Pentru reducerea efectelor de incalzire datorate energiei solare se poate monta in fata obiectivului un filtru ERF" 

Un filtru ND si IR/UV sunt de acord, dar nu vad de ce mi-ar face probleme supraincalzirea daca la ocular ajunge probabil 2-3% din lumina max.
Pentru pretul unui filtru ERF cred ca poti construi cateva sisteme ca cel propus de mine (daca funtioneaza), in plus, cred ca un reflector de 130 bate un refractor de 70mm la rezolutie in orice situatie. 

Diametrul oglinzii a fost ales arbitrar, la fel si F/D-ul, eu l-am gandit sa intre intr-un tub de PVC de 150mm. Solutia mea imi pare in primul rand mai ieftina si acesta a fost considerentul principal. 
 [/quote]