-----------------------------------
mak
25 Feb 2010 14:57


-----------------------------------
Horatius, daca te referi la mine, am facut doar o gluma :-). "Razboiul" asta n-o sa se termine niciodata, e din aceeasi categorie cu "refractoare vs reflectoare". Plus ca eu sunt in tabara Celestron  8) , in sensul ca am un telescop de la ei (si de care sunt foarte multumit). Astea fiind zise, nu pot face o comparatie cu Meade pentru ca nu m-am uitat niciodata printr-un telescop facut de ei.

Alan Hale, care a lucrat multi ani la Celestron si vreo doi la Meade zicea ca SC-urile clasice facute de cele doua firme sunt produse diferit. La Celestron se imperecheaza primara cu corectorul, dupa care se asferizeaza (daca e cazul) secundara astfel incat sa se elimine total aberatia de sfericitate. La Meade nu asferizeaza nimic, se aleg cele trei elemente pana se gaseste combinatia care elimina aberatia de sfericitate. In rest, cica ar fi tot cam pe acolo.
 
La 1700 euro nu cred ca e ACF, doar daca e vreo oferta speciala, ceva. Din cate am vazut eu, LX200 vine numai ACF, la LX90 ai posibilitatea sa alegi, SC clasic sau ACF.

Zic unii care au avut SC-uri din toate felurile ca daca nu se folosesc Naglere in focale mai mari de 20mm, diferentele la vizual intre SC clasic, ACF si HD sunt foarte mici. La astrophoto se schimba treaba, insa.
Pentru cine are SC clasic, se poate pune un reducator de focala/corector de la Celestron/Meade/Antares/Baader(Alan Gee II).