-----------------------------------
cluci
25 Mar 2010 17:20


-----------------------------------
Din cate stiu exista o regula simpla care zice ca la 1*D marire unde D e diametrul in mm (in cazul nostru 125x) imaginea are maximul de detalii date de rezolutia telescopului cu acest diametru. Peste nivelul asta nu vei obtine detalii in plus ci doar o marire a imaginii finale din ocular. Totusi marirea imaginii poate fi utila intr-o anumita masura pentru ca e mai usor ochiului sa perceapa anumite detalii fine . Maximul de amplificare s-ar putea sa depinda si de perceptia fiecaruia.. dar si de conditiile atmosferice. Eu in general nu ma jenez sa merg undeva intre 1.5D si 2D la planete.. si chiar mai mult la stele duble stranse (2.5D). Depinde cred si de calitatea opticii .. pe instrumentele mai bune am avut senzatia ca pot merge la amplificari mai mari si ca ajuta lucrul asta, dar poate e doar o chestie subiectiva...

As mai adauga o chestie la ce s-a spus mai sus.. toate detaliile astea aparent marunte poate(colimare , racire etc) sunt mai importante decat ai tendinta sa crezi la inceput.. ele pot face diferenta intre a vedea o planeta ca o minge in fierbere sau o a avea  imagine stabila cu detalii fine in ocular