-----------------------------------
mak
30 Mar 2010 13:51


-----------------------------------
O sa ma feresc sa-ti recomand vreo marca anume ca sa nu fiu gresit interpretat. Din ce ai scris, eu inteleg ca vrei sa faci in principal observatii planetare. Pentru asta iti trebuie un telescop cu focala lunga cu care sa poti ajunge usor la magnificatiile cerute de astfel de observatii. Aceste telescoape au si avantajul ca poti folosi oculare cu focale medii sau mari care au de obicei si relief ocular mare.
Importanta e si calitatea optica pentru ca unele detalii fine dispar in telescoapele cu optica mai putin buna.
Am constatat si ca apertura joaca un rol important, o apertura mai mare permitandu-ti accesul la detalii care in telescoapele mai mici nu se vad foarte bine. Reversul medaliei e ca in zilele cu atmosfera mai putin cooperanta nu o sa poti sa ajungi la magnificatii mari. Adica nici prea mare nu e intotdeauna bun.

Poti sa-ti alegi o luneta, apo sau nu, cu focala lunga. Peste o anumita apertura insa devin destul de incomode si grele, plus ca necesita si o montura mai "sanatoasa" daca vorbim de aperturi mai mari.
Exista si varianta unui design catadioptric (maksutov sau schmidt-cassegrain) care au avantajul unei focale lungi intr-un "pachet" compact. Dezavantajul e ca obstructia centrala e destul de mare (aproximativ 32-37% la f/10 si undeva in jur de 25% la f/15). 
O a treia varianta ar fi un newtonian "planetar", adica cu raport focal mai mare de 6, care are avantajul ca e cel mai ieftin si are obstructia centrala mai mica. 

Oricare varianta o alegi, trebuie avut in vedere si ca, la magnificatii mari, planeta o sa fuga repede din ocular si o montura motorizata aduce un plus de confort si uneori te ajuta sa vezi mai multe.

Arunca un ochi si aici http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=410. Cred ca Roland Christen nu are nevoie de prezentare.
Pe aici banuiesc ca deja te-ai uitat http://www.skywatcher.ro/Educatie/sfaturi.htm.

Eu am constatat ca diametrul care "ma lasa" sa vad bine planetele in cele mai multe din seri e 8". Din punctul meu de vedere, un 10 sau 12" nu prea face treaba la planete in foarte multe din zile la Otopeni. Bineinteles, daca vorbim de deep-sky, se schimba treaba.