-----------------------------------
Viorel Dancu
30 Mar 2010 18:59


-----------------------------------
Multumesc tuturor pentru amabilitatea de a participa in aceasta discutie si mai ales de a ma ajuta in luarea deciziei potrivite.Va sunt recunoscator pentru eforturile depuse de a va exprima opinii si recomandari.Pana nu achizitionez efectiv telescopul nu iau nici o decizie, asadar, deocamdata, nu exclud nici o varianta, toate cunoscutele si necunoscutele raman in ecuatie.
        Despre Dobson am citit destule comentarii pozitive, gen "ieftin si bun", dar am impresia ca e si putin mai "artizanal".Toate telescoapele au plusuri si minusuri, am invatat asta de la voi, trebuie doar sa aleg compromisul cel mai mic.Asadar, discutand in concret despre telescopul Dobson 305mm Flextube BK7, pe care colegul nostru horatius il vinde la un pret rezonabil si pentru aparat si pentru bugetul meu ce comentarii puteti face, eventual comparandu-l cu un Celestron C8 S-GT?Apoi, inteleg ca Dobson-ul nu se gaseste pe o montura motorizata doar manuala, corect?In consecinta, ce plusuri si ce minusuri gasiti la aceste doua modele, tinand cont ca tot ce ma intereseaza in final este calitatea imaginii transmisa de ocular retinei si nu motorizari, go-to, sisteme software cu 40.000 de obiecte in memorie, greutate(totusi pana in 100kg).Confortul pe care-l caut nu este de ordin fizic ci psihic si intelectual.Sport fac zilnic, deci conditia fizica nu ma constrange sa manipulez un aparat mai voluminos si mai greu.
          @Stanescu Octavian...excelenta observatia legata de "mestereala", din pacate, incepatorii ca mine au nevoie de putina "mura in gura", altfel nu se prea descurca pe langa asemenea fineturi tehnice.Cineva pasionat de astronomie care a pus mana pe zeci de aparate pana acum si care le cunoaste si intelege pana la cel mai mic detaliu ar trebui sa incerce varianta propusa de tine din obligatie pentru pasiunea lui in primul rand, apoi pentru a experimenta stiintific cunostintele adunate pana la acel moment.Trebuie sa fie amuzant si palpitant deopotriva, dar nu e cazul meu, cel putin deocamdata.