-----------------------------------
Forever_Man
04 Apr 2010 13:13

La vanatoare in Cainii de Vanatoare
-----------------------------------
Desi e placuta activitatea la astroclub, nu prea se iveste ocazia adevaratelor cautari. Saptamanile trecute reusisem sa vad pentru prima data prin telescop M63 si M94. Vacantele sunt momentele prielnice pentru cautari de NGC-uri. Am inceput cu un Messier pe care de mult tot incercam sa il vad: M46. Incadrat frumos la 29x impreuna cu M47. Trecand la 92x am tot incercat sa zaresc nebuloasa planetara, fara succes. Am pus filtrul UHC-S, si abia atunci a aparut. In lunile astea innorate de iarna, cam uitasem cat de slab se vad obiectele deep-sky, si acum aveam iar impresia ca se vad usor, dar aceasta nebuloasa mi-a adus aminte cum e defapt.

In partea de cer pe care o am libera de langa bloc, se aflau Carul Mare si Cainii de Vanatoare. Caut in SAC's 110 Best of the NGC si vad multitudinea de galaxii ce erau listate. Aratand toate cam la fel, foarte slabe si fara ceva detalii, nu prea am ce sa descriu la ele. Langa Chara (steaua Beta din Cainii de Vanatoare) era situata convenabil una din galaxii: NGC4490. 

Sesiunea de observatii mi-a fost intrerupta de un nor, care mi-a dat putin timp liber sa trec si pe la inviere. Intors dupa 12 noaptea, cerul era iar senin si am scos din nou telescopul. Cainii de Vanatoare fiind la zenit, am facut un mic ocol prin Carul Mare. Deasupra lui Megrez, usor de gasit langa un triunghi asemanator cu iezii din Auriga, am vazut NGC4605. Mai jos, la stanga picioarelor din spate ale ursului, am vazut galaxia NGC3675.

Dupa ce Cainii de Vanatore au mai coborat, manuirea telescopului a devenit mai usoara si am putut observa la stanga de Cor Caroli, 2 galaxii destul de apropiate, NGC5005 si NGC5033. Trecand in partea cealalta a constelatiei, am dat peste M106 pe care nu il mai observasem pana acum. Se deosebea de restul galaxiilor vazute in seara asta, oferind si ceva detalii, respectiv nucleul mai luminos, si fiind si mai mare. Am observat-o si la 29x, unde se vedea dragut. Ultima galaxie de azinoapte a fost NGC4449, aflata la jumatatea distantei dintre Chara si M106.

Noaptea a mai fost diversificata si de observarea lui Saturn, care la 342x se vedea foarte bine definit, cu spatiul dintre inele, ceva urme de benzi pe planeta si probabil si diviziunea Cassini. Filtrele colorate iar n-au ajutat la nimic, tot imaginea naturala fiind cea mai placuta.