-----------------------------------
Forever_Man
05 Apr 2010 11:09


-----------------------------------
Doar 2 galaxii am reusit sa vad azinoapte inainte ca cerul sa devina cetos. Ambele sunt situate in jos de Chara. NGC4244 cred ca e cea mai pe muchie galaxie pe care am observat-o pana acum. Poate chiar aceasta pozitie a facut-o greu detectabila. Am incercat mai intai la 92x fara filtru, apoi si cu UHC-S, si tot nu aparea. A trebuit sa imi tin mult timp ochiul la ocular si sa misc telescopul de colo-colo pana sa mi se para ca zaresc ceva. Chiar si atunci cand se distingea cel mai bine, tot nu eram sigur ca este ceea ce trebuie. Am pus Panopticul de 41mm pentru confirmare, si spre surpinderea mea, se vedea mai bine decat la 92x. Acum eram sigur ca ea e. De obicei se recomanda ocularele ce maresc mai mult, pe motivul intunecarii fundalului cerului si facilitarii observarii obiectelor. In cazul asta nu a fost asa.

A doua galaxie se afla langa, NGC4214. S-a vazut usor, fiind si mai mare. Am privit-o si prin Panoptic si mi-a placut. Initial, cumparasem acest ocular pentru Nebuloasa Nord-America si Nebuloasa Voalului, dar se dovedeste mai util de atat. Chiar merge folosit cu succes si ca ocular cautator. Totusi e dificil de focalizat cu ochiul. O mica defocalizare a ochiului, si stelele devin total defocalizate. La alte oculare, intre starea de concentrare a ochiului si cea de relaxare, trebuia doar foarte putin sa refocalizez. Daca are cineva Pentaxul XW de 40mm, sunt curios daca pateste la fel.