-----------------------------------
theogon
07 Apr 2010 19:49


-----------------------------------
Bine ai venit Marius,
Am să-ți spun doar câteva păreri personale asupra chestiunilor pe care (ți)-le ai pus.
1. Cred că instrumentul pentru care te-ai hotărât (dobson de 8') este cel mai potrivit în acest moment pentru tine- are o apertură deja imortantă, un preț de cost scăzut și este transportabil; oricum la banii ăștia nu vei găsi alt instrument mai mic și cu performanțe vizuale asemănătoare.
2. El vine echipat cu două oculare (de 10 și 25 mm) situate de obicei în partea de jos a prețurilor (și a calității) Îți vei lua cu timpul oculare mai bune (vezi că unele au prețul mai mare decât telescopul cumpărat). Cred că este mai important să ai oculare bune decât filtre Aici discuția este mai lungă, dar cred că deocamdată ar trebui să știi să cunoști și să folosești instrumentul la întrega lui capacitate (colimarea este un punct important).
Cu timpul îți vei da seama ce vrei și ce așteptări ai de la astronomie, te vei pune la punct și cu oarece teorie citind din cărți - vezi că este o bibliotecă on line foarte bogată.
Poate ai noroc și mai întâlnești astronomi amatori pe acolo, ține legătura cu ei.
3. Cu poluarea luminoasă îți dau dreptate; iarăși din experiența personală am constata că par egzamplu partea de nord est a insulei Rhodos (ca și alte părți din Mediterana) nu excelează printr-un cer grozav. Deși săptămâni la rând în timpul zilei nu vedeai un norișor cât de mic, noaptea cerul era destul de lăptos .
Va trebui să te îndepărtezi de orășelele mai mari ca să observi cerul în zone mai izolate.
Eu unul îți doresc mult succes și ține-ne la curent cu experiențele tale.