-----------------------------------
moromete20ro
08 Apr 2010 19:16


-----------------------------------
Salut,

      Sa stapanesti sanatos CPC-ul! E un telescop conform secolului 21  :D 

      Sunt perfect de acord cu tine, cu mentiunea ca vreau sa-l folosesc exact asa cum e fabricat. 

      Ma gandeam doar la ce voi putea face cu instrumentul daca se strica electronica monturii dupa expirarea garantiei; nu vreau sa plang langa telescop deoarece nu pot folosi tubul optic separat de montura stricata.

      Initial m-am uitat la un Dobson de 10", dar e prea "traditional" pt mine si pozitia la ocular nu-i cea mai fericita. De fapt, cat dai atata face, ceea ce mi se pare totusi corect.

       Personal oscilez intre un C11 ASGT si un CPC 1100, pt observatii vizuale in special. La CPC imi place alinirea pe orice stea, fara sa-i cunosti numele, si lipsa necesitatii punerii in pol. O sa fac observatii 90% din oras si nu prea ai cum sa te orintezi pe cer din cauza poluarii luminoase.
       Avand in vedere ca nu am mult timp pt observatii seara, prefer sa-mi ocupe cat mai putin timp logistica prealabila observatiilor.

       La CPC 1100 insa mi-e teama de greutatea ansamblului tub optic + montura de 65 lb(30kg). Ma tem c-o sa-mi piara cheful sa-l montez/demontez seara in curte din cauza greuttaii. Pe de alta parte, CPC-ul ma atrage prin usurinta in utilizare. GPS-ul in schimb, pt mine nu-i tocmai necesar.

       La C11 ASGT ma atrage pretul considerabil mai mic si faptul ca cea mai grea componenta e tubul optic de 12,4 kg, ceea ce-l face usor de transportat pe bucati, insa in 3-4 drumuri fata de 2 la CPC. Montura am inteles ca duce un C11 pt vizual daca o echilibrezi bine, plus ca nu e necesar sa am vizibilitate catre steaua polara datorita tehnologiei All Star Polar Align. 

         Nu stiu ce sa aleg intre CPC 1100 si C11 ASGT (ambele au reduceri de pret), insa cert e ca vreau apertura si 11" ca sa vad minunile indepartate ale universului cu ochiul meu. Pozele nu-mi induc inca o pacere la fel de mare precum observatiile vizuale.

        Ai platit CPC-ul in avans la Starmax sau plata a fost integrala la livrarea prin curier?


Stima.