-----------------------------------
mak
09 Apr 2010 10:31


-----------------------------------
De asta m-am temut si eu si n-am montat suruburile pana n-am demontat corectorul. A trebuit apoi sa colimez telescopul si chiar fac colimarea mai usoara (care e oricum mult mai usor de facut decat la newtoniene).
Dupa ce le-am pus, am reusit sa colimez telescopul mult mai exact si diferenta s-a vazut foarte bine la ocular. Dupa mine, sensibilitatea la colimare e unul din motivele pentru care SCT-urile sunt asa hulite de unii. Diferenta dintre un SC colimat perfect si aclimatizat si unul colimat "aproximativ" si abia scos din casa e uriasa si am vazut-o pe pielea mea.
Deocamdata, telescopul nu s-a decolimat, chiar daca il plimb pe scari de fiecare data cand il scot afara. Nu l-am plimbat inca cu masina de cand i-am pus suruburile, dar chiar daca se decolimeaza, imi trebuie maxim 2 minute sa o reajustez, deci nu e o problema (cel putin pentru mine).

Am un reducator/corector de la Celestron si il folosesc impreuna cu o diagonala si oculare pe 1,25" (asta din cauza ca telescopul e optimizat pentru drum optic pe 1,25"; daca pui diagonala pe 2", se modifica backfocus-ul si se introduce aberatie de sfericitate; nu multa, dar "leu cu leu se face suta" :D ). Avantajul pe care il ofera este ca permite accesul la un camp la fel de larg ca cel oferit de ocularele pe 2" folosind oculare pe 1,25". Se poate folosi si cu oculare pe 2", dar ocularele cu stop de camp mai mare de 27-28mm vigneteaza la greu. Eu il folosesc impreuna cu un Panoptic de 24mm in situatiile cand vreau camp maxim si chiar corecteaza coma datorata configuratiei optice. Peste 150-170X nu prea mai face treaba si e mai bine fara el la marginea campului. La astrofoto nu l-am folosit.