-----------------------------------
moromete20ro
09 Apr 2010 12:21


-----------------------------------
Daca trece cu brio si testul cu masina pe soselele patriei, e ok cu Bob knobs.

Felicitari pt SCT! Poate devin mai populare si in RO sct-urile, in special EdgeHD-urile :P 

In ceea ce priveste ocularele pe 2", cred ca sunt utlizabile cu adevarat la C9.25 si la toate EdgeHd-urile, C8 si C11 fiind optimizate pt 1.25". Avantajul la 2" e ca la acelasi grosisment, obtinut cu un 1.25" plus focal reucer, ai un camp vizual mai mare. In rest, pretul la 2" e cam descurajant, insa asta cred ca va fi viitorul. Si greutate de 1kg la un 2" de 31mm e "atractiva". 

Eu ma gandeam la un Alan Gee II ca reductor de focala si field flatner, pt ca se introduce in interiorul tubului optic si am citit ca ar fi mai eficient. Totodata AG II, conform schemelor tehnice publicate de Baader, pare sa fie folosibil ca f5,9 si f3, fiind adaptabil, plus ca permite folosirea de binoviewer pe viitor.

Ceea ce nu stiu inca (neavand inca un SCT) este daca intre privitul prin ocular 1.25" + focal reducer/field flatner imaginea e considerabil mai buna decat daca privesti prin ocular 1.25" fara focal reducer/field flatner. Ce parere ai in privinta asta, Mak?

Momentan observ printr-un refractor acromat de 5" si n-am avut ocazia sa privesc printr-un SCT. Presupun ca la DSO va fi o diferenta notabila, insa nu stiu daca se obtine contrastul din refractor. Nebuloasa din Orion prin refractoru de 5" o vad aproape 3D din oras cam la 100x, avand un exit pupil mic, cam de 1.2. La Luna au fost momente cand parea al naibii de 3D tot din oras. La SCT nu stiu cum sta treaba cu 3D-ul.

Eu "valsez" intre un CPC 1100 si un C11 ASGT, ambele avand reduceri de pret.
Nu stiu la ce "mirror shift" sau "mirror flop" sa ma astept de la un SCT 11".

Cam cat dureaza aclimatizarea C8-ului tau daca-l scoti de la 20 gr din casa la 0 gr afara?

Cat de grava e treaba aburirea corectorului la sct-ul tau?

A, sa nu uit, multam pt ca ai pomenit intr-un post anterior de cartea lui Rod Molise despre alegera unui nou SCT, ca altfel n-aveam habar de ea! Am citit-o si e faina.

Cer senin!